Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΟΦΗ-Ο θρίαμβος του καλού


Γράφει: Αντώνης Καρπετόπουλος στην SPORTDAY


Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό που γίνεται φέτος με τον ΟΦΗ. Ακόμα κι αν η ομάδα της Κρήτης χάσει όλα τα ματς μέχρι το τέλος, η πορεία της θα καταγραφεί ως κάτι μοναδικό.
Δεν είναι μόνο τα χρέη ή η οικονομική αβεβαιότητα που κάνουν τη φετινή σεζόν της ηρωική – ομάδες με οικονομικά προβλήματα έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στην Ελλάδα. Όμως ποτέ καμία δεν ξεκίνησε ένα πρωτάθλημα χωρίς να ξέρει, ένα μήνα πριν αυτό ξεκινήσει, αν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής. Ποτέ καμία δεν πήρε την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα παίζοντας μπάλα τον Αύγουστο. Ποτέ καμία δεν έχασε τον Ιανουάριο τρεις βασικούς (τον Κάρολ, τον Μπουλούτ και τον Σουμπίνιο), και χωρίς να τους αντικαταστήσει, παρέμεινε εξίσου αξιόμαχη.

Ευλογία

Τον εφετινό ΟΦΗ τον ακολουθεί μια ευλογία, μια πρόνοια. Σίγουρα ο Μαχλάς και ο Αναστόπουλος που τον έφτιαξαν το καλοκαίρι, ως άνθρωποι του ποδοσφαίρου, είχαν την ικανότητα καλών επιλογών, όμως αμφιβάλω αν κι αυτοί έχουν απάντηση σε ό,τι μαγικό συμβαίνει: τα θαύματα άλλωστε δεν εξηγούνται. Ο Κάρολ ήρθε άνεργος και σκουριασμένος κι αναστήθηκε. Ο Ταυλαρίδης κάνει σεζόν που θα πρεπε να τον οδηγήσει στην Εθνική, ενώ πέρυσι ήταν μια από τις χειρότερες μεταγραφές της ΑΕΛ. Ο Μάντζιος ωρίμασε κι έγινε ηγέτης. Ο Σίσιτς σοβαρεύτηκε εντελώς ξαφνικά. Ο Κάλαϊτζιτς και ο Βερόν ταίριαξαν μαγικά και απόλυτα. Ο Σουμπίνιο έφυγε έχοντας εντυπωσιάσει και ο Λόπες που πήρε τη θέση του παίζει καλύτερα! Ο Παπουλής είναι ο πιο βελτιωμένος Ελληνας ποδοσφαιριστής. Ο Γεωργίου και ο Μπούρμπος μοιάζουν πιτσιρικάδες που ξεκινάνε καριέρα. Η χημεία όλων είναι τόσο εντυπωσιακή που νομίζεις πως παίζουν χρόνια μαζί –η ομάδα είναι γεμάτη από σκληρά παιδιά, κομάντο που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Κάθε ματς είναι ένα έπος, κάθε νίκη ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.

Μεταφυσικό

Αναζητώ την εξήγηση του θαύματος στο μεταφυσικό: ο ΟΦΗ είναι «ο θρίαμβος του καλού», η απόδειξη ότι ο τίμιος αγώνας ανταμείβεται. Ο κόσμος του ΟΦΗ έδωσε έναν σκληρό αγώνα πριν τέσσερα χρόνια για την ανεξαρτησία και τη λευτεριά του. Σε μια χώρα που τέτοιες εκφράσεις είναι πληθωριστικές, στην περίπτωση του ΟΦΗ ίσα που περιγράφουν το τι συνέβη: ο κόσμος πλήρωσε τη στάση του, βλέποντας την ομάδα να πέφτει κατηγορία προδομένη από απατεώνες που τη χρεοκόπησαν και να κολλάει στην κόλαση της Β' Εθνικής κυνηγημένη από διαιτητές που δεν τη σεβάστηκαν. Η επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα ήταν επιβράβευση μιας πίστης, αλλά η πίστη του κόσμου στον ΟΦΗ ήταν τόσο μεγάλη που μόνο ένα αληθινό θαύμα θα τη δικαίωνε πλήρως. Η εφετινή ομάδα είναι το θαύμα αυτής της πίστης, μια ομάδα καθ' εικόνα και ομοίωση του κόσμου: τσαμπουκαλεμένη, αδάμαστη, μοναδική. Και κυρίως περήφανη κι αξιοπρεπής. 

Κρίση

Δεν ξέρω πόσα ακριβώς είναι τα χρέη του ΟΦΗ και πόσα χρήματα χρειάζονται. Δεν μπορώ όμως να πιστέψω πως σε ολόκληρη Κρήτη δεν υπάρχουν δέκα - είκοσι επιχειρηματίες να αναγνωρίσουν το θαύμα και να κάνουν στην ομάδα μια ταμειακή διευκόλυνση. Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το μοναδικό, αξιοζήλευτο, γιγάντιο πρωτάθλημα που κάνει αυτή η ομάδα, δεν συγκινεί όσους αποδεδειγμένα μπορούν να τη βοηθήσουν. Δεν γίνεται αυτός ο μοναδικός τιτάνιος αγώνας να μην προκαλεί θέληση για συμμετοχή. Δεν μπορεί στην Κρήτη που ξέρω και αγαπώ να μην υπάρχουν δέκα επιχειρηματίες που να εκτιμήσουν αυτό το χρονικό των αξιολάτρευτων θριάμβων που σώζει από μόνο του την ψυχή του πρωταθλήματός μας. Το ξέρω ότι υπάρχει κρίση – όμως κρίση σημαίνει και στιγμή και διαδικασία απόφασης. Πάρτε απόφαση να τον βοηθήσετε- το αξίζει.

Ολοι

Στο ΟΦΗ έπαιξαν μεγάλοι παίκτες –κάποιοι πολύ καλύτεροι από τους τωρινούς. Εύχομαι μελλοντικά να φορέσουν τη φανέλα του κι άλλοι ακόμα καλύτεροι. Ομως το θαύμα της εφετινής του ομάδας θα μείνει μοναδικό: ο εφετινός ΟΦΗ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η τεράστια απόδειξη πως όλα γίνονται. Η ιστορία θα γράψει πως με στρατηγό στον πάγκο τον Νίκο Αναστόπουλο, έναν τρελό που αναλαμβάνει επικίνδυνες αποστολές για να σκηνοθετήσει θαύματα, είκοσι παίκτες με μόνο όπλο τον ιδρώτα προσθέσανε στο λεξικό του ελληνικού ποδοσφαίρου ερμηνείες σε σχεδόν χαμένες αξίες που λέγονται ηρωισμός, υπερηφάνεια κι αξιοπρέπεια. Είμαστε όλοι ΟΦΗ: σώστε τον.

Αντώνης Καρπετόπουλος.

Και ολα αυτά απο έναν άνθρωπο που δεν είναι Κρητικός,αλλά φαίνεται να αγαπάει τον ΟΦΗ περισσότερο απο κάποιους Κρητικούς επιχειρηματίες,που το μόνο που κάνουν είναι,η να σφυρίζουν αδιάφορα,η να πηγαίνουν με τις "μεγάλες" ομάδες σαν γνήσιοι γενίτσαροι.
Αλλά ο ΟΦΗ δεν πρόκειται να χαθεί.Ο ΟΦΗ είναι γεννημένος νικητής σαν γνήσιος Κρητικός που είναι.Και υπάρχουμε εμείς..οι χιλιάδες οπαδοί και υποστηρικτές του που δεν ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: